Második kerületi pedagógiai szolgáltató központ logó

Versenynaptár

Sakkversenyek

Időpont: 2014. november 20. 14:30
Helyszín: Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium


Összefoglaló tájékoztató a Bp. II. kerületi, 2014/2015. tanévi,
diákolimpiai és egyéb gyermek- és tömeg- sakk versenyekrőlA Magyar Sakkszövetség és a Magyar Diáksport Szövetség az előző tanévben a korábbitól jelentősen eltérő, új versenyrendszert vezetett be a diákolimpiai sakkversenyeknél. E szerint az egyéni bajnokság az eddigi egy helyett ezentúl két - „amatőr” és „értékszámos” - kategóriában kerül megrendezésre. Az egyéni versenyen „amatőr” kategóriában azok a tanulók indulhatnak, akik nem rendelkeznek FIDE értékszámmal a versenysorozat kezdetekor. A FIDE értékszámmal rendelkező játékosok az un, „értékszámos” kategóriában kötelesek indulni. Az „értékszámos” kategóriákban nem lesz selejtező, csak országos döntő, az értékszám nélküliek egyéni versenye, valamint a csapatverseny viszont felmenő rendszerű. ( A kerületi versenyről lehet feljutni a budapestibe, onnan az országosba.) A csapatversenyeken értékszámos versenyzők is részt vehetnek. Tekintettel arra, hogy az alacsonyabb szintű versenyeknek szakmailag ezután is az (átalakított) országos rendszerhez kell igazodniuk, a II. kerületi versenyeknél is új lebonyolítási rendszert vezetünk be, a következők szerint.

1./ Diákolimpia, csapatverseny:
I-VI. kcs. nyílt, svájci rendszerű egyéni csapatversenye. A csapatok értékelése a lányoknál a legjobb 3, a fiúknál a legjobb 4 játékos összpontszáma alapján történik, értékszámosok és értékszám nélküliek egyaránt játszhatnak. Versenyszámok: A. „alsós” (I-II. kcs.), B. „felsős” (III-IV. kcs.), C. „középiskolás” (V-VI. kcs.), fiúk és lányok (összesen 6 versenyszám). A fiú csapatokban lányok játszhatnak, fordítva ez nem lehetséges.
Az érdeklődés növelése céljából a csapatversenyről korcsoportonként és nemenként a két legjobb értékszám nélküli versenyzőt kiemeljük a selejtező-döntő rendszerű kerületi egyéni verseny döntőjébe.
Időpont: november 20. Helyszín: Klebelsberg Iskola.

2./ Diákolimpia, egyéni verseny:
Egyéni (továbbjutásra is jogosító) versenyt csak az értékszám nélküli amatőröknek rendezünk, az értékszámmal rendelkező sakkozók közvetlenül a május 1-3. közötti nyílt országos döntőre nevezhetnek majd. A kerületi verseny valamennyi versenyszáma selejtező – döntő rendszerű, azzal, hogy selejtezőt csak azokban a versenyszámokban rendezünk, ahol 10 főnél több induló van, a maximum 10 fős kategóriákban egy versenynap alapján végeredményt hirdetünk. Alapvetően korcsoportonként és nemenként külön versenyre kerül sor, de az egyes versenyszámok mezőnyét a rendezők indokolt esetben összevonhatják.
1. versenynap: az I. és II. korcsoport valamennyi versenyszámának svájci rendszerű selejtezője, ill. kis létszám esetén döntője, valamint a III-VI. korcsoportok azon versenyszámainak selejtezője, amelyekben 10-nél több induló van. (Emiatt a 2. versenynap nevezési határideje is azonos lesz az 1. versenynapéval!)
2. versenynap: az 1. versenynapon megrendezésre került selejtezők döntője, valamint a III-VI. korcsoportok azon versenyszámainak döntője, amelyekben 10-nél kevesebb induló van.
Időpont: január vége. Tervezett versenynapok (még változhatnak): január 22. és 29.

3./ Mikulás Kupa
A szokásos – minden, a II. kerülethez kötődő diák és lakos számára nyílt - rendszerben.
Időpont: december eleje. Tervezett versenynap (még változhat): december 11.

4./ Tavaszi Sakkverseny
A szokásos – minden, a II. kerülethez kötődő diák és lakos számára nyílt - rendszerben.
Időpont: április – május. Tervezett helyszín az Ökumenikus Általános Iskola.

A versenyek időrendje: a tervezett napokon 14.30/15.00 – 19.00 között. (Regisztráció 14.30-15.00-ig, megnyitó 15.00-kor, eredményhirdetés 19.00 körül.

Budapest, 2014.november 4.


II. ker. Sakk Szakbizottság, Valis János

Eredmények:

< Vissza

weboldal készítés -
1024 Budapest, Keleti Károly utca 37. - Tel./Fax: 325-0403, 336-0196 - E-mail: